Biografija

Biografija

Keops je nastao krajem devedestih godina.

U tom razdoblju snimili smo demo na engleskom jeziku i s istim materijalom otišli u Italiju na festival Ritmi Globali Europei gdje smo osvojili prvu nagradu u kategoriji benda. Nagradu nam je uručila talijanska diva Ivana Spagna i veliki talijanski bend Pooh!

To je rezultiralo mini turnejom u Italiji te izlaskom na nekoliko rock kompilacija u Italiji.

Sama činjenica da je bend ostvario takav uspjeh u samaom početku, bio nam je više nego dovoljan pokazatelj da Keops ima „ono nešto“ da krene ozbiljnije.

Nedugo zatim, pjevač odlazi iz grupe te ga na njegovo mjesto dolazi novi vokal Toni Šuperina i počinjemo stvarati nove pjesme na hrvatskom jeziku.

U suradnji sa Slobodanom Vujovicem (ex Diskoton) snimamo drugi demo materijal “Zovem tvoje ime” te nastupamo kao predgrupa Divljim jagodama, Električnom orgazmu, Majkama, Općoj Opasnosti, Prljavom kazalištu i ostalim vodećim imenima iz regije.

Keops je odradio mnoštvo nastupa također i u klubovima, barovima te na biker festivalima, pa se može reći da je bend dobio iskustvo nastupa na festivalima, velikim binama i u klubovima.

Nakon nekoliko godina sviranja, odlučili smo snimiti svoje nove pjesme u Zagrebu, u studiju Plavi film Zagreb. Producent snimljenog materijala bio je je dugogodišnji poznanik i producent Toni Lović (Zabranjeno pušenje). Snimanje je dovršeno u travnju 2010. godine, a početkom rujna 2010. godine Croatia Records se odlučuje za ‘izbacivanje’ prvog singla ‘Kako da te prebolim’.

 

Pjesma “Kako da te prebolim” je na ljestvici HRT radio Rijeke dosegla prvo mjesto, a pojavila se na svim top listama u Hrvatskoj. U sklopu promocije, bend se pojavio se na mnogobrojnim vodećim TV i radijskim emisijama diljem Hrvatske.

U ožujku 2011. godine, bend Keops za istu etiketu (CroRec) izdaje novi singl i video spot pod nazivom ‘Oprosti mi sad’.

U listopadu 2011. snimamo novi singl za pjesmu ‘Na vrijeme’ koja ujedno najavljuje njihov album prvijenac(na kojoj počinju suradnju sa ‘tekstopiskinjama’ Ines Prajo i Arijanom Kunštek).

Pjesma je odmah po puštanju postala hit te je zauzela visoka mjesta na radijskim top ljestvicama (HRT radio Dubrovnik, HRT radio Spli, HRT, Radio Rijeka, Radio Baranja, Radio Drava..).

Album prvijenac grupe Keops izlazi u izdanju Croatia Recordsa te ubrzo postaje 4. album po prodaji na službenoj ljestvici prodaje albuma.

Krajem 2012.godine bend se odlučuje da izbaci još jedan singl, rock baladu pod nazivom ‘Od kada je otišla‘. Singl je popraćen i videospotom na kojm je izapočeta suradnja s trenutno vrlo traženim redateljsko-snimateljskim trojcem na čelu sa Brankom Drakulićem. Singl je postigao visoko 11. mjesto službene IHG-ljestvice te je trenutnoznatija pjesma benda KEOPS.

Bend trenutno u Rijeci priprema novi album sa producentom Davorom Tomićem (band Father).

Na albumu će se naći i obrada hita “Čedna gradska lica”, legendi hrvatskog rocka Atomskog skloništa, a gostovanje je potvrdio i sam Bruno Lager.

Prvi singl s kojim je Keops najavio drugi album je pjesma ‘Vjerujem u nas’, objavljena krajem 2013. godine. Novom pjesmom htjeli smo se okrenuti našem izvornom hard rock zvuku. Autori glazbe i teksta su Bruno Mičetić i Toni Šuperina, a pjesma je snimljena u studiju Megaphone u Rijeci. Video spot za pjesmu ‘Vjerujem u nas’ je snimljen u riječkoj Harteri, u režiji i dalje u produkciji Branka Drakulića.

Krajem proljeća 2014. bend je promjenio etiketu te objavio novi singl “Rat” pod etiketom Dallas Records koji je također postigao uspjehe na radijskim top listama diljem Hrvatske.

Nakon singla „Rat“ izlazi i singl „Odlazim“ sa kojim smo nastupili na Zagrebačkom festivalu 2015.

Novi album, za diskografsku kuću Dallas Records, bit će objavljen u rujnu 2015., a osim gostovanja Atomskog skloništa, ponosni smo i na gostovanje Zorana Mišića i Renate Sabljak!

 

FESTIVALI:

Od srca djeci 1, 2; Ritmi Globali Europei 1998, Festival jednakih mogućnosti (Zagreb), Đoser festival, Rock Drava, Zagrebački festival, Ri Rock…

PREDGRUPA:

Divlje Jagode, Opća Opasnost, Crvena jabuka, Električni orgazam, Prljavo kazalište, Majke, Parni valjak

 

Sadašnja postava benda:

TONI ŠUPERINA – vokal

BRUNO MIČETIĆ – električna gitara

MIRJANA MIČETIĆ – klavijature

ZVONIMIR MIHALJEVIĆ – bubnjevi

VANJA MATEJČIĆ – bass gitara

 

Official website

Facebook